DIY: tutorial pantalons "bombatxos" (en català)

(versión en castellano aquí)

Aquí va la meva aportació a la setmana temàtica que organitza la pantigana.

Aquests pantalons m'agraden molt, són molt fàcils de cosir, permeten variacions i van genials pels bolquers, sobretot en el cas que feu servir bolquers de roba.
A la xarxa podeu trobar molts exemples de pantalons bombatxos, però aquesta és la meva manera.


1r-Fer el patró: Heu de fer un patró "base", és a dir, heu d'aconseguir un model de pantaló que més endavant arrodonirem. Per fer això podeu fer servir un pantaló que ja tingueu o utilitzar un patró (podeu veure el cosim plegades de la inglesita on podeu descarregar un patró i adaptar-lo a la talla que volgueu, allà també explica com.)
Agafem el pantaló el pleguem per la meitat de manera que només ens quedi mitja cama i ho col·loquem damunt el paper.

Ara es tracta de donar la forma "bombatxo". Inclinem el pantaló, l'obrim cap a l'exterior uns 4-5cm, així donarem més "tiro" i ho dibuixem una mica arrodonit.
La cintura queda inclinada però la dibuixarem recta pel cantó més alt.

És el moment de retocar el patró: allargar-lo, estretar els tormells... o afegir el marge de costura.

És un bon moment per decidir com farem els acabats (la cintura i els tormells) per afegir o treure llargària. Si fareu vores el patró del pantaló ha de ser tant llarg com el volgueu acabat, però si posareu punys a la cintura i als tormells heu de descomptar aquests centímetres al patró.

Aquest és el patró de la part de darrere. Per dibuixar el davanter copiem el patró del darrere, però hem de baixar la cintura, per fer-ho, marquem uns 2-3cm al "centre davanter" i dibuixem una línia inclinada i arrodonida fins a l'altre extrem.

Ara ja tenim els dos patrons.

2n- Tallar la roba: Aquest pantaló es pot fer amb dues peces. Poseu la roba plegada i el patró a sobre, l'entrecuix ha de quedar on la tela doblegada i tallem. Fem això per la peça del davant i la del darrera.

3r- Ara només cal cosir els laterals i l'entrecuix.
*EDITO* perquè les costures quedin per dins heu de cosir pel revés de la tela, el cantó lleig.


4t- Vores/punys: Si us heu decantat per la opció de fer vores, heu de cosir la vora de la cintura i dels tormells prou ample com per passar la cinta elàstica que volgueu (jo acostumo a posar una d'1cm o 1'5cm d'ample). Podeu deixar un trosset sense cosir per ficar l'elàstic. Per posar la cinta, heu de marcar la llargada que necessiteu a la cinta i posar un imperdible i ho fiqueu pel forat que heu deixat, quan heu fet la volta cosiu els dos extrems (intenteu que la cinta quedi plana) i talleu. Cosiu el foradet de la roba i llestos!!

Si us decanteu per la opció punys: primer hem de tallar els punys, heu de fer tres rectangles un per la cintura i els dos dels tormells. Els rectangles han de ser una mica més curts que el contorn de la cintura del nen/nena, i com el contorn dels tormells d'altra banda i el doble d'ample del que la volgueu fer, més el marge de costura.
Cosiu els extrems dels tres rectangles (han de quedar com cercles) i els plegueu per la meitat per cosir-los a la roba. Amb el pantaló del revés i els punys per la part de dintre, aneu distribuint el puny per tot el contorn per cosir-los amb puntada elàstica o zig-zag.


Aquí teniu dos tutorials més per posar cintures de puny:
mi rincon de mariposas
trapeando 

Si us queden massa amples podeu afegir la cinta elàstica.

Pantalons acabats!!



Si teniu cap dubte/suggeriment no dubteu en escriure'm. Si els voleu compartir envieu-me una foto i un enllaç al vostre blog (si en teniu) i faré un àlbum.  
mandarinalup@gmail.com

Que passeu una bona setmana!

Comentaris